Η Τουρκία και η αποτυχία ένταξης στους BRICS λόγω των σχέσεων με το Πακιστάν

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε υποβάλει αίτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο για ένταξη στους BRICS, ελπίζοντας πως θα συζητηθεί στη 16η σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας. Ωστόσο, η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να ασχοληθεί με το αίτημα της Άγκυρας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αντίθεση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε τον οικοδεσπότη Βλάντιμιρ Πούτιν ότι θα ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρώην διπλωμάτη Σινάν Ουλγκέν, ειδικό σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο κύριος λόγος πίσω από την αντίθεση της Ινδίας είναι η στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, που ιστορικά είναι αντίπαλος της Ινδίας. Ειδικότερα, η Ινδία έχει ανησυχίες για τη συνεργασία αυτή, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.

Μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να μην αναφερθεί στην τύχη του αιτήματος ένταξης στους BRICS, δηλώνοντας απλώς την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη συμμαχία. Αυτό καταδεικνύει μια απογοήτευση στην Άγκυρα, η οποία αναμένει μια νέα ευκαιρία για να ενταχθεί στους ισχυρούς της BRICS.

Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί στο Κασμίρ, κάτι που εκλήφθηκε ως διπλωματική νίκη για την Ινδία και ένδειξη αλλαγής της στάσης της Τουρκίας. Η αποσιώπηση του επίμαχου θέματος αποσκοπούσε προφανώς στο να αποφευχθεί η ανοικοδόμηση αντιπαραθέσεων με το Νέο Δελχί.

Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι τέτοιες ελιγμοί μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία σε απομόνωση. Παρά την ωραιοποίηση της θέσης του ως «διαμεσολαβητή» στο Ουκρανικό, ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση εμπιστεύονται πλήρως τις προσπάθειές του να ισορροπήσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Πηγή: naftemporiki.gr