Ισραηλινός Στρατός Προετοιμάζει Σημαντική Αντίδραση στην Ιρανική Πυραυλική Επίθεση

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι ο στρατός της χώρας προετοιμάζει ανταπόκριση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν. Όπως ανέφερε, «ο IDF (ισραηλινός στρατός) ετοιμάζεται για μια απάντηση στην άνευ προηγουμένου και παράνομη ιρανική επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων και του Ισραήλ». Δεν υπήρξε περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με τη φύση ή το χρόνο της αντίδρασης.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη πηγές από τον στρατό, σημείωσε ότι η αντίδραση θα είναι σημαντική. «Οι IDF προγραμματίζουν ένα σημαντικό χτύπημα στο Ιράν, έπειτα από την πυραυλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από την Τεχεράνη», προστίθεται στην αναφορά. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η ιρανική πλευρά θα μπορούσε να εξαπολύσει εκ νέου πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ εξαιτίας της στρατιωτικής απάντησης.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ δεν παρέχει εγγυήσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την στρατηγική του. Ο Νετανιάχου φαίνεται να μην αποκλείει την πιθανότητα επιθέσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες πως αν η παρουσία της στρατιωτικής ισχύος αποδειχθεί αναποτελεσματική, η Τεχεράνη θα προχωρήσει σε επιτάχυνση του πυρηνικού της προγράμματος.

Αναφορικά με την ημερομηνία των πιθανών αντιποίνων, υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να ανταποκριθεί στην 7η Οκτωβρίου, που συμπίπτει με την πρόσφατη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις, καθώς το Ισραήλ ενδέχεται να θελήσει να επιλέξει μια ημερομηνία με συμβολικό βάρος.

Πηγή: naftemporiki.gr