Καταιγίδα Κερκ πλήττει τη δυτική Ευρώπη με θανάτους και εκτεταμένες ζημιές

Τουλάχιστον ένας θάνατος και πάνω από 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα είναι οι συνέπειες της καταιγίδας Κερκ, η οποία έπληξε τη δυτική Ευρώπη. Στη νότια Γαλλία, συγκεκριμένα στην πόλη Σετ, ριπές ανέμων προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και ένας άλλος να τραυματιστεί σοβαρά, όπως ανακοίνωσε η νομαρχία του Ερό.

Ο νομός Σεν-ε-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του κινδύνου πλημμυρών, καθώς οι βροχοπτώσεις είχαν φουσκώσει τον ποταμό Γκραν Μορέν, παραπόταμο του Σηκουάνα. Ακόμα 29 νομοί της Γαλλίας τέθηκαν σε «πορτοκαλί συναγερμό» αναμένοντας σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί «όλες τις κρατικές υπηρεσίες» και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, προσθέτοντας ότι τα επεισόδια αυτά αναμένεται να επαναληφθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Στην Πορτογαλία, η αρχή πολιτικής προστασίας κατέγραψε περισσότερα από 1.300 περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα αφορούσαν πτώσεις δέντρων στις βόρειες περιοχές της χώρας. Το Πόρτο, η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο τμήμα, υπήρξε η πιο πληγείσα περιοχή, με 400 δέντρα να ξεριζώνονται. Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν πλέον περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Επιπλέον, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν για ανέμους με ταχύτητα έως 120 χιλιομέτρων την ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις, με τις παράκτιες περιοχές να τίθενται σε «κίτρινο συναγερμό» καθώς τα κύματα φτάνουν σε ύψος επτά μέτρων. Στην Ισπανία, οι αρχές έχουν θέσει σε «πορτοκαλί συναγερμό» το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα καθ’ ότι αναμένονται ανέμοι που μπορεί να φτάσουν τα 140 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Πηγή: naftemporiki.gr