Κατάργηση βίζας για πολίτες Βοσνίας Ερζεγοβίνης αποφάσισε το Κόσοβο

Το Κόσοβο ανακοίνωσε την αποφασιστική του απόφαση να καταργήσει μονομερώς τη βίζα για τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, επιτρέποντας την είσοδό τους στη χώρα αποκλειστικά με την αστυνομική τους ταυτότητα. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, παρουσίασε αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Κούρτι επεσήμανε την επιθυμία του να τερματίσει την “κατάσταση της αβεβαιότητας” που επικρατεί, σημειώνοντας ότι, παρά την αντίσταση των πολιτικών εκπροσώπων των Σέρβων στη Βοσνία, το Κόσοβο προχωρά στην απόφαση αυτή από την 1η Ιανουαρίου 2025. «Η διοικητική οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εμπόδισε την κατάργηση της βίζας για το Κόσοβο, αλλά επιθυμώ να διακόψω αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου εξακολουθεί να υφίσταται μόνο ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την κατάργηση της βίζας, ταυτόχρονα εμποδίζοντας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ωστόσο, υπάρχει μια οξύμωρη αντίφαση στην κατάσταση αυτή, καθώς οι πολίτες του Κοσόβου έχουν την ελευθερία να ταξιδεύουν στη Σερβία χωρίς βίζα, απλά με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Πηγή: naftemporiki.gr