Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Νεπάλ προκαλούν πολλούς θανάτους και αγνοούμενους

Η κατάσταση στο Νεπάλ είναι δραματική, καθώς οι ισχυρές πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 209 θανάτους και 29 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και σήμερα, με τις αρχές να επικεντρώνονται σε περιοχές της Κατμαντού που έχουν κατακλυστεί από λάσπη και συντρίμμια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, οι βροχοπτώσεις στην πρωτεύουσα του Νεπάλ και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας ήταν από τις πιο έντονες των τελευταίων είκοσι χρόνων. Ο ποταμός Μπαγκμάτι υπερχείλισε ξαφνικά, προκαλώντας καταστροφές σε συνοικίες της Κατμαντού.

Ο στρατός του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι έχει απομακρύνει εσπευσμένα πάνω από 4.000 ανθρώπους και πραγματοποίησε περισσότερες από 400 διασώσεις, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, πλοία και κανό. Δυστυχώς, τουλάχιστον 35 από τα θύματα θάφτηκαν ζωντανά όταν κατολίσθηση κατέστρεψε ένα τμήμα του δρόμου νότια της Κατμαντού.

Η οδική υποδομή είναι επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω των τόνων λάσπης που τους καλύπτουν. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ελλείψεις σε λαχανικά στην πρωτεύουσα, με τις τιμές τους να αυξάνονται δραματικά.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της υδρολογικής και μετεωρολογικής υπηρεσίας του Νεπάλ, οι βροχοπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες ήταν ρεκόρ, με τον σταθμό στο αεροδρόμιο της Κατμαντού να καταγράφει 240 χιλιοστά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Οι μουσώνες, που συμβαίνουν συνήθως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκαλούν κάθε χρόνο εκτενείς καταστροφές και θανάτους στη νότια Ασία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης τέτοιων φαινομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr