Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ιράν και Σαουδική Αραβία σχεδιάζουν να διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με αναφορές από ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Ριάντ, αλλά αν πραγματοποιηθεί, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες παρέμειναν σε κατάσταση «ψυχρού» πολέμου για αρκετά χρόνια.

Οι δυο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις εδώ και επτά χρόνια, υποστηρίζοντας αντίπαλες πλευρές στις γεωπολιτικές εντάσεις της περιοχής. Ωστόσο, οι σχέσεις τους αναθερμάνθηκαν τον Μάρτιο του 2023, χάρη σε μια εντυπωσιακή επαναπροσέγγιση που υποστηρίχθηκε από την Κίνα.

Ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί δήλωσε ότι «η Σαουδική Αραβία ζήτησε να οργανώσουμε κοινά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Isna. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση των γυμνασίων.

«Προς το παρόν, ο συντονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Ιρανί, επισημαίνοντας ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα αναλάβουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για τη διοργάνωση των γυμνασίων, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: naftemporiki.gr