Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία και οι προκλήσεις της πολιτικής πόλωσης

Άνοιξαν οι κάλπες για τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, όπου η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, διχασμένη ανάμεσα σε μια φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα, το οποίο κατηγορείται για σχέσεις με τη Ρωσία. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 20:00, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται αμέσως μετά.

Η εκλογική αναμέτρηση ξυπνά ανησυχίες στις Βρυξέλλες, οι οποίες τονίζουν ότι οι προσεχείς εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν στόχο που έχει ενταχθεί στο Σύνταγμα της χώρας. “Αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχει κίνδυνος ταραχών μετά τις εκλογές,” προειδοποιεί η ειδικός Γκέλα Βασαντζέ.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συνδυασμένες δυνάμεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν το Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που ελέγχει την κατάσταση από το 2012. Ωστόσο, η αξιοπιστία αυτών των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται, καθώς συχνά εκπονούνται από ομάδες που συνδέονται με τα αντίστοιχα πολιτικά στρατόπεδα.

Στην αντιπολίτευση περιλαμβάνεται το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και θεωρείται ορκισμένος αντίπαλος του Ιβανισβίλι. Πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν αναποφάσιστοι, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κυβερνητική προεκλογική εκστρατεία έχει εστιάσει στη ρητορική κατά της “ουκρανοποίησης” της χώρας, υποστηρίζοντας ότι μόνο εκείνη είναι ικανή να προστατεύσει τη Γεωργία από παρόμοια κατάληξη. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε διαβεβαίωσε για την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για αδικίες και έλλειψη σεβασμού.

Η πολιτική σκηνή της Γεωργίας επηρεάζεται επίσης από πρόσφατες αντιδράσεις κατά του νόμου περί “ξένης επιρροής,” που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες. Η νομοθεσία αυτή έχει οδηγήσει σε πάγωμα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ και σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση δεσμεύεται ότι, σε περίπτωση νίκης, θα προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, καταργώντας νόμους που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών είναι καθοριστικά για το μέλλον της Γεωργίας και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα την επόμενη ημέρα.

Πηγή: naftemporiki.gr