Κριτική του Πάπα Φραγκίσκου για την ανικανότητα των μεγάλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις για «επαίσχυντη ανικανότητα», καθώς, ένα χρόνο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και την ισραηλινή στρατιωτική αντίδραση στη Γάζα, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή. Σε επιστολή του προς τους Καθολικούς στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι «ο πόλεμος είναι ήττα» και ότι «τα όπλα δεν χτίζουν το μέλλον, αλλά το καταστρέφουν». Περιέγραψε τη συνεχιζόμενη κατάσταση βίας ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να επαναφέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απειλεί να επιδεινωθεί, καθώς οι προοπτικές για μια σταθερή μεταπολεμική τάξη παραμένουν ζοφερές. Ο διάσημος αρθρογράφος του Foreign Affairs επισημαίνει ότι το Ισραήλ θα είναι λιγότερο ανεκτικό προς τους εχθρούς του, ενώ οι Παλιτσίνιοι θα βρεθούν σε μια πιο αδύναμη θέση, με την Παλαιστινιακή Αρχή να κουράζεται στα χέρια ενός 88χρονου προέδρου, χωρίς διάδοχο. Παράλληλα, οι ένοπλες ομάδες όπως η Χαμάς ενδέχεται να βρουν νέους συμμάχους, αυξάνοντας την απειλή για την περιοχή και τους συμμάχους της.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου φιλοδοξεί να αναμορφώσει τον χάρτη της περιοχής, επεκτείνοντας την ισραηλινή επικράτεια για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Σύμφωνα με την πολιτική του «Μεγάλου Ισραήλ», η χώρα σκοπεύει να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και του νότιου Λιβάνου, ενώ θα υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση ισραηλινών οικισμών στη βόρεια Γάζα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απομάκρυνση των τελευταίων Παλαιστινίων κατοίκων.

Ένα σχέδιο που προτείνουν ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Νασέρ αλ Κίντουα εστιάζει στη δημιουργία μιας ειρηνικής λύσης με τη μορφή δύο κρατών. Το σχέδιο προβλέπει επιστροφή του Ισραήλ στα σύνορα του 1967 και την ανάπτυξη προσωρινών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα, για να διασφαλιστεί ότι θα είναι έτοιμοι για εκλογές σε 24-36 μήνες. Ωστόσο, οι προτάσεις τους αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από πλειάδα πλευρών.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφαίνεται ότι θα χρειαστεί να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ωστόσο δεν φαίνεται ικανές να το πράξουν, καθώς η αμερικανική επιρροή διεθνώς είναι σε παρακμή. Πηγή: naftemporiki.gr