Κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Γερμανία με επιπτώσεις για την υγεία των πουλερικών

Η Γερμανία ανακοίνωσε κρούσμα της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) σε φάρμα στην ανατολική Σαξονία, κοντά στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH). Από το κρούσμα αυτό, 76 από ένα σμήνος 184 πτηνών στην πόλη Muldenhammer σκοτώθηκαν, όπως αναφέρουν οι γερμανικές αρχές.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών που επικρατεί στην Ευρώπη ανήκει στον υπότυπο H5N1 (κλάδος 2.3.4.4b). Το 2022, καταγράφηκε και η πρώτη αναφορά του ιού της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, ανιχνεύθηκε H5N1 σε δύο εργάτες που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Παρά την ανακάλυψη, δεν προέκυψαν συμπτώματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται πιθανώς για επιφανειακή επιμόλυνση.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλες ομάδες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ανησυχία για την υγεία των πουλερικών, καθώς η γρίπη των πτηνών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κοπάδια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης για τον γενικό πληθυσμό θεωρείται χαμηλός, αλλά αυξάνεται για όσους έρχονται σε επαφή με πτηνά. Είναι επιτακτική ανάγκη τα άτομα που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά να τηρούν μέτρα βιοασφάλειας και προστασίας κατά την επαφή με τα πτηνά. Ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος παρατηρείται και για το προσωπικό που συμμετέχει σε δράσεις αντιμετώπισης εστιών γρίπης.

Πηγή: naftemporiki.gr