Μέση Ανατολή στο Χείλος Πολέμου Οι Δραματικές Κινήσεις και Εξελίξεις

Πώς κατέληξαν ξανά οι χώρες της Μέσης Ανατολής σε μια κατάσταση όπου διακυβεύεται θεμελιωδώς η ειρήνη; Η ανατροπή βασικών δεδομένων καθώς και μια σειρά γεγονότων έχει οδηγήσει σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο τα ξημερώματα της Τρίτης, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του διεξάγουν «περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές» κατά των τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ. Η απάντηση της Χεζμπολάχ ήταν ότι κατάφεραν να αποκρούσουν την εισβολή. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ε.Ε. προειδοποίησαν το Ισραήλ να αποφύγει τις χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί εύκολα να εμπλακεί σε μια μακροχρόνια και αιματηρή σύγκρουση.

Σε συνέχεια της στρατιωτικής δραστηριότητας, διέρρευσαν πληροφορίες ότι το Ιράν προετοίμαζε πυραυλική επίθεση ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες να ανευρεθούν σε «προστατευμένους χώρους» λόγω της απειλής. Χάος επικράτησε στο Τελ Αβίβ, όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, με την αστυνομία να αναφέρει ότι οι δράστες εξοντώθηκαν.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω με μια μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε την πλειοψηφία των 200 πυραύλων. Στο ισραηλινό εδαφός, σημειώθηκαν θύματα και κάποιες υποδομές υπέστησαν ζημιές, καθώς η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι χτύπησε στρατιωτικές βάσεις. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέτεινε ότι το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις ενέργειές του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι επιθέσεις στη Βηρυτό συνεχίστηκαν και η αναμενόμενη ανταπόδοση από το Ιράν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κλιμάκωση της ρωμαλεότητας στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr