Ο Θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι Εξελίξεις στη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την εξόντωση του Χασάν Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για περισσότερες από τριάντα χρόνια. Αξιολογούμενος ως «το πιο πολύτιμο asset» στον άξονα του Ιράν, ο Νασράλα είχε αφοσιωθεί σε έναν αντισιμιτιστικό αγώνα κατά του Ισραήλ, αποκτώντας για τους θαυμαστές του σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Ωστόσο, για τους εχθρούς του, αποτελούσε έναν επικίνδυνο τρομοκράτη που είχε συμβάλει στον θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών, σύμφωνα με την περιγραφή της Wall Street Journal.

Ο 64χρονος ηγέτης της Χεζμπολάχ περιγράφηκε από το Ισραήλ ως η «καρδιά» της οργάνωσης, αναγνωρίζοντας την τεράστια επιρροή του που εκτεινόταν πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου. Ο Φαγουάζ Γκέργκες, μελετητής της Μέσης Ανατολής, αναρωτήθηκε αν η Χεζμπολάχ μπορεί να ανακάμψει από αυτή την απώλεια ηγεσίας. Ενώ η οργάνωση παραμένει ακέφαλη μετά τον θάνατό του, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν οι κατάλληλοι διάδοχοι για να την οδηγήσουν στο μέλλον.

Ο Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, μετά τη δολοφονία του προκάτοχού του και έκτοτε διαμόρφωσε την οργάνωση από μια ασθενή πολιτοφυλακή σε ισχυρό πολιτικό κόμμα. Υπήρξε επίσης ο επικεφαλής που απέκρουσε τον ισραηλινό στρατό σε σημαντικές συγκρούσεις. Η μορφή του ήταν παντού στην Λιβανέζικη κοινωνία, από αφίσες έως τραγούδια, υπογραμμίζοντας την επιρροή του μεταξύ των υποστηρικτών.

Για τον Νασράλα, η αντίσταση στο Ισραήλ είχε και προσωπική διάσταση, καθώς ο γιος του έχασε τη ζωή του στο πεδίο της μάχης. Η οικογένειά του είχε διαρκώς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ, ενώ η πίστη του στον Χομεϊνί τον είχε καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια των χρόνων της πολιτικής του ανέλιξης.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το 2023 και η επακόλουθη συμμετοχή της Χεζμπολάχ φαίνεται να έχουν σημάνει την αρχή μιας νέας έκτακτης περιόδου, με την οργάνωση να έχει υποστεί σοβαρές απώλειες στη ηγεσία της. Ανώτερες στρατηγικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ εξοντώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναζήτηση για νέο ηγέτη.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν αναδεικνύεται ως πιθανός διάδοχος, καθώς είναι ξάδερφος του Νασράλα και γνωστός για τους στενούς του δεσμούς με την Τεχεράνη. Ικανός και έμπειρος στην καθημερινή διαχείριση της Χεζμπολάχ, ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της οργάνωσης σε καιρό αναταραχής.

Πηγή: naftemporiki.gr