Περιοχή Κρίσης και Διπλωματικές Προσπάθειες για Ειρήνη και Σταθερότητα

«Είναι υποχρέωση όλων των κρατών να καταβάλλουν μέγιστες προσπάθειες για την προστασία της περιοχής μας από καταστροφές, τερματίζοντας τη γενοκτονία στη Γάζα και την επιθετικότητα κατά του Λιβάνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, μετά τη συνάντησή του με τον Καταριανό ομόλογό του στη Ντόχα, εν μέσω απειλών από το Ισραήλ κατά της Τεχεράνης.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Αραγκτσί και του πρωθυπουργού του Κατάρ, σεΐχη Αλ-Θάνι, εστιάστηκαν σε σημαντικά ζητήματα της περιοχής, όπως οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγάι, τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν ουσιαστικές, με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ να δηλώνει την επιθυμία του να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κατάρ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά και ότι θα υπάρξει «πιο ισχυρή απάντηση» αν η Τεχεράνη δεχθεί ισραηλινούς επιθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κατάρ διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Επιπλέον, ο Νιλ Κίλιαμ, αναλυτής του Chatham House, εκτιμά ότι το Ιράν προσπαθεί να δείξει ότι οι προθέσεις του για τη μείωση των εντάσεων με τις χώρες του Κόλπου είναι σοβαρές και αποδίδουν καρπούς.

Το Ριάντ έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την πιθανή αναγνώριση του Ισραήλ, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν παγώσει λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα, με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους να τίθεται ως προϋπόθεση για την αναγνώριση.

Πηγή: naftemporiki.gr