Πίεση ΗΠΑ και Βρετανίας στην Ουκρανία για απόρριψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία

Η πρώην Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ασκούσαν πίεση στην Ουκρανία ώστε να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την αρχή της ρωσικής εισβολής. Σε συνέντευξή της, ανέφερε ότι οι προτάσεις που είχε καταθέσει η Ρωσία περιλάμβαναν την ιδέα μιας αποστρατικοποιημένης Ουκρανίας.

Η Νούλαντ, που υπηρετούσε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι υπήρχε η δυνατότητα για μια ειρηνική συμφωνία, όμως πολλά μέλη της Ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρονταν να ήταν επιφυλακτικά, φοβούμενοι ότι μπορεί να επρόκειτο για παγίδα.

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», σημείωσε η Νούλαντ. «Ήταν προφανές σε εμάς και στους Βρετανούς ότι οι όροι της συμφωνίας περιλάμβαναν περιορισμούς στα οπλικά συστήματα που θα μπορούσε να διατηρήσει η Ουκρανία, καθιστώντας την ουσιαστικά ουδέτερη στρατιωτικά».

Αντιθέτως, όπως εξήγησε, δεν υπήρχαν αντίστοιχοι περιορισμοί για τη Ρωσία. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί ή να επιβληθούν οι ίδιες απαιτήσεις σε σχέση με τον στρατό της», ανέφερε, αναρωτώμενη «αν ο Πούτιν μπορούσε να αποκτήσει μια εντελώς ουδέτερη και αποστρατικοποιημένη Ουκρανία, γιατί να μην το έκανε;». Η Νούλαντ παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr