Ρεκόρ προσέλευσης στην πρόωρη ψηφοφορία της Τζόρτζια για τις προεδρικές εκλογές

Στην Τζόρτζια, οι κάλπες άνοιξαν χθες για την πρόωρη ψηφοφορία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή των πολιτών να καταγράφει ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 252.000 ψηφοφόροι είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά κέντρα της πολιτείας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τους 136.000 της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας το 2020, όπως δήλωσε ο Γκάμπριελ Στέρλινγκ, στέλεχος της εκλογικής επιτροπής. «Η προσέλευση είναι εντυπωσιακή», τόνισε σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Εκλογών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η πρόωρη ψηφοφορία, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω ταχυδρομείου, κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ. Πέρυσι, σχεδόν 1 στους 7 ψηφοφόρους είχε επιλέξει να ψηφίσει πριν από την επίσημη Ημέρα των Εκλογών. Παρόλα αυτά, πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την ευρεία χρήση της επιστολικής ψήφου, κάνοντας λόγο για λιγότερη ασφάλεια σε σχέση με τη δια ζώσης ψηφοφορία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που παρακολουθούσε μια εκδήλωση στην Ατλάντα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας: «Έρχονται οι ψήφοι, και μας ευνοούν».

Η τρέχουσα πρόωρη ψηφοφορία έρχεται σε μια εποχή που οι νόμοι για την επιστολική ψήφο στην Τζόρτζια έχουν γίνει πιο αυστηροί, απαιτώντας από τους ψηφοφόρους να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας και περιορίζοντας τον αριθμό των κέντρων αποστολής ψηφοδελτίων. Παράλληλα, αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν αναφέρει ότι η πολιτεία αποτελεί μία από τις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα μπορούσαν να έχουν καθοριστική σημασία για τις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, 5,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει σε όλη τη χώρα μέχρι τώρα. Αντίθετα, 27 εκατομμύρια είχαν ψηφίσει κατά τις αντίστοιχες ημέρες των εκλογών του 2020, λόγω των ανησυχιών για τον συγχρωτισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τέλος, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει έναν κανονισμό που απαιτούσε την εκ των υστέρων καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με το χέρι, μια πρωτοβουλία που όμως αναστάλθηκε από δικαστή της Τζόρτζια, ο οποίος επισήμανε ότι αυτό επέφερε νέα αβεβαιότητα στη διαδικασία λίγες εβδομάδες πριν από την Ημέρα των Εκλογών. Οι Δημοκρατικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην εκλογική διαδικασία.

Πηγή: naftemporiki.gr