Ρωσία και Χούθι συνεργάζονται για επιθέσεις σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει προσφέρει δεδομένα στόχευσης στους Χούθι της Υεμένης, επιτρέποντας τους να επιτίθενται σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και drones. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μόσχα συνέβαλε στην ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν να στοχοποιήσει μια κρίσιμη διαδρομή του παγκόσμιου εμπορίου, εντείνοντας την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Οι Χούθι, που ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στα τέλη του περασμένου έτους λόγω του πολέμου στη Γάζα, άρχισαν να αξιοποιούν ρωσικά δορυφορικά δεδομένα και εκτελούν πλήγματα με τη βοήθεια αυτών των πληροφοριών, όπως αναφέρουν πηγές στη WSJ.

Η βοήθεια αυτή από τη Ρωσία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως και δείχνει τη διάθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να υπονομεύσει τη δυτική οικονομική και πολιτική τάξη που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία φαίνεται να υποστηρίζει τους Χούθι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική ομάδα, καθώς η οργάνωση εκτελεί ένα σύνολο επιθέσεων σεstrategically σημαντικές ναυτιλιακές διαδρομές.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει την πρόκληση αστάθειας από τη Μέση Ανατολή έως την Ασία, με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα στους Αμερικανούς. Η πρόσφατη αύξηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία ξέσπασε μετά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει απορροφήσει πόρους και την προσοχή των ΗΠΑ, που προσπαθούν να επικεντρωθούν στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Οτιδήποτε δημιουργεί αναταραχή είναι καλό για τη Ρωσία, καθώς μετατοπίζει την προσοχή από την Ουκρανία και αναγκάζει τις ΗΠΑ να δεσμεύσουν πόρους, γεγονός που complicates the situation in the Middle East», παρατήρησε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center.

Αυτή την περίοδο, εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά αιτήματα για σχολιασμό, ενώ η πλευρά των Χούθι αρνήθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr