Σημαντικές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ως μια «ευκαιρία για να προχωρήσουμε προς την κατάπαυση πυρός, την οποία προσδοκούμε ολόψυχα εδώ και καιρό». Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, στο πλαίσιο συνάντησης με ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, επεσήμανε τη σημαντικότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε το Ισραήλ να διευκολύνει την είσοδό της στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Στάρμερ τόνισε πως «αυτή η φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «ο κόσμος δεν θα ανεχτεί πλέον δικαιολογίες για την ανθρωπιστική βοήθεια». Υπογράμμισε την ανάγκη των πολιτών της βόρειας Γάζας για τρόφιμα, ενώ σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Σημαντική ήταν επίσης η προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να αναστείλουν μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ αν δεν βελτιώσει τη γρήγορη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε ότι παρόλο που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, οι κάτοικοι της Γάζας δεν βλέπουν καμία διαφορά στην κατάσταση.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η πιθανή παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία για ενίσχυση του στρατού της θα καταδείκνυε την «απελπισία» της Μόσχας στο συγκεκριμένο πόλεμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ρωσία αποδυναμώνεται και οι σύμμαχοι παραμένουν «απόλυτα αποφασισμένοι» να στηρίξουν το Κίεβο.

Πηγή: naftemporiki.gr