Σοκ και Θλίψη για Παλαιστίνιο Ιδιοκτήτη Σπιτιού όπου Σκοτώθηκε ηγέτης της Χαμάς

Ο Ασράφ Άμπο Τάχα, κάτοικος της Ράφα, είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου αναλλοίωτος βρήκε τον θάνατό του ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Μιλώντας στο BBC, περιέγραψε πόσο «σοκαρίστηκε» όταν έμαθε ότι ο Σινουάρ είχε χρησιμοποιήσει το σπίτι του. Όταν είδε ένα βίντεο με drone που απεικόνιζε την εξόντωσή του στην οδό Ιμπν Σενά, μπόρεσε να αναγνωρίσει το σπίτι που είχε εκκενώσει τον Μάιο. Η κόρη του Τάχα του είχε δείξει το βίντεο, καθώς αναγνώρισε πρώτη το σπίτι της οικογένειάς τους, και ο ίδιος αρχικά το αντιμετώπισε με δυσπιστία.

Αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν είχαν καμία επαφή με τον ηγέτη. Όπως είπε ο Τάχα, «Ποτέ δεν είχαμε καμία σχέση εγώ και τα αδέρφια και οι γιοι μου με αυτό», επισημαίνοντας ότι δεν ήξερε πώς ο Σινουάρ βρέθηκε στο σπίτι του.

Η εκκένωση της Ράφα από τους κατοίκους είχε προηγηθεί, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις, παρά τις πιέσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης να μην εισέλθουν στην περιοχή λόγω της ανακάλυψης δύο ομήρων και υποδομών της Χαμάς, πλάκα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν. Στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακάλυψαν αργότερα τα πτώματα έξι ομήρων που είχαν εκτελεστεί από τις δυνάμεις της Χαμάς.

Σύμφωνα με το BBC Verify, αν και δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσουν με πλήρη βεβαιότητα ότι το σπίτι του Τάχα είναι όντως το ίδιο στο οποίο σκοτώθηκε ο Σινουάρ, οι εικόνες από το σπίτι ταίριαζαν με το βίντεο της επιχείρησης. Ο Τάχα δήλωσε ότι το σπίτι του το έχτισε μαζί με τα αδέρφια του και το κόστος ανήλθε σε 200.000 NIS (περίπου 53.650 δολάρια). Θρηνεί την απώλεια των υπαρχόντων του, που είχαν συναισθηματική αξία, και επεσήμανε: «Αυτό που συνέβη, με έχει στεναχωρήσει πολύ, το σπίτι που έχτισα και όλα τα έξοδά μου έχουν εξανεμιστεί. Μόνο ο Θεός μπορεί να μας αποζημιώσει».

Πηγή: naftemporiki.gr