Σοβαρές προειδοποιήσεις για τον τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απηύθυνε μια δραματική προειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής: «Αν βρίσκεστε σε μονοκατοικία, δεν θα έχετε πού να πάτε όταν τα νερά φτάσουν τα πέντε μέτρα. Το σπίτι σας θα είναι τότε ένα φέρετρο». Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει επικίνδυνα την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, προσφέροντας στους πολίτες μόνο λίγες τελευταίες ώρες για να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι το μέτωπο της καταιγίδας κατευθύνεται προς τη μητροπολιτική περιοχή του κόλπου της Τάμπα, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 3 εκατομμυρίων. Όσον αφορά την ώρα άφιξης του τυφώνα, οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν την επίθεση στη Φλόριντα γύρω στις 9 π.μ. ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές έχουν λάβει εντολές εκκένωσης, ενώ η περιοχή αγωνίζεται ακόμη να ανακάμψει από τις καταστροφές του τυφώνα Ηelene. Το αρμόδιο μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ κατηγοριοποίησε τον Μίλτον ως «καταστροφικό», με ανέμους που φτάνουν τα 260 χιλιόμετρα την ώρα, τοποθετώντας τον στην 5η κατηγορία της κλίμακας Saffir-Simpson.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα οι τελικές ταχύτητες του ανέμου να υποβαθμίσουν την κατηγορία του τυφώνα, το μέτωπο της καταιγίδας απειλεί να επηρεάσει περισσότερες παράκτιες περιοχές. Ο Ράιν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, σημείωσε ότι περίπου το 2,8% του αμερικανικού ΑΕΠ βρίσκεται στην τροχιά του τυφώνα.

Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν από το απόγευμα, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να ενημερωθεί για την κατάσταση. Όσον αφορά την αιτία της ραγδαίας δυναμικής του τυφώνα, ο κλιματολόγος Ντάνιελ Γκίλφορντ της ΜΚΟ Climate Central ανέφερε ότι οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας, οι οποίες παρέχουν το απαραίτητο καύσιμο για την ταχεία ενδυνάμωση αυτού του φαινομένου. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς περισσότερες από δώδεκα παράκτιες κομητείες έχουν ήδη εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, με πολλά βενζινάδικα να είναι πλέον χωρίς καύσιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr