Σύγκρουση Χεζμπολάχ και Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο με την παρέμβαση του ΟΗΕ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απώθησε Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχείρησαν να διεισδύσουν στον νότιο Λίβανο, κοντά σε θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί που σταθμεύτηκαν κοντά στο Λαμπούν, ένα μεθοριακό χωριό, απωθήθηκαν πίσω από τα σύνορα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές με τη UNIFIL για να διασφαλιστεί ότι οι κυανόκρανοι δεν θα βρίσκονται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Στον νότιο Λίβανο είναι αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι, κατά μήκος της “μπλε γραμμής” που καθορίζει τα σύνορα με το Ισραήλ.

Η UNIFIL είχε καταγγείλει την Κυριακή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κοντά σε μία από τις θέσεις της, στο μεθοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας, σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνο». Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως έχει δώσει οδηγίες στους μαχητές της να μην παρέμβουν προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κυανόκρανων.

Η UNIFIL καλεί τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ψηφίστηκε μετά τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το 2006 και προβλέπει ότι μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου έχουν δικαίωμα ανάπτυξης στην περιοχή. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ διατηρεί την παρουσία της στον νότιο Λίβανο μέχρι σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr