Σύλληψη του πρώην υπουργού Βιομηχανίας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας λόγω σοβαρών εγκλημάτων

Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Πέδρο Τελετσέα, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Τάρεκ Σάαμπ. Ο Σάαμπ υποστήριξε ότι ο Tελετσέα διέπραξε «σοβαρά εγκλήματα σε βάρος των συμφερόντων του έθνους». Μαζί του συνελήφθησαν και στενοί συνεργάτες του, των οποίων τα ονόματα δεν ανακοινώθηκαν.

Προτού προχωρήσει στη σύλληψή του, ο Τελετσέα είχε παραιτηθεί την προηγούμενη Παρασκευή, επικαλούμενος «λόγους υγείας». Στην ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησε την απόφασή του, ωστόσο οι λόγοι πίσω από αυτήν φαίνεται να είναι πιο περίπλοκοι.

Ο γενικός εισαγγελέας αποκάλυψε επίσης ότι ο Τελετσέα παρέδωσε το έλεγχο ενός μέρους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA σε μια εταιρεία που σχετίζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα.

Ως αποτέλεσμα της σύλληψής του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προχώρησε στην αντικατάσταση του Τελετσέα με τον Άλεξ Σάαμπ, έναν στενό σύμμαχό του που είχε απελευθερωθεί πέρυσι σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr