Συναντήσεις και Προοπτικές Αναθέρμανσης Σχέσεων Μεταξύ Ινδίας και Κίνας

Ο Ναρέντρα Μόντι και ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, σηματοδοτώντας μια πιθανή βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της σύσκεψης της ομάδας Brics που διεξάγεται στο Καζάν της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βίκραμ Μίσρι. Οι δύο ηγέτες δεν είχαν καμία άμεση συνάντηση από την επίσκεψη του Σι στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2019, αν και διασταυρώθηκαν στις G20 το 2022 και το 2023.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φανεί τεταμένες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μακρόχρονης συνοριακής διαφοράς τους. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα σχεδόν 3.500 χιλιομέτρων, που αποτελούν πηγή συγκρούσεων. Το 2020, ξέσπασε σοβαρή σύγκρουση στη μεθόριο μεταξύ των στρατιωτών της Κίνας και της Ινδίας, με τουλάχιστον 20 θανάτους από την ινδική πλευρά και τέσσερις από την κινεζική, γεγονός που ενίσχυσε τις πιέσεις στο διμερες επίπεδο.

Μετά από αυτό το αρνητικό κλίμα, η Ινδία είχε αρχίσει να περιορίζει κινεζικές επενδύσεις στο έδαφός της, απαγορεύοντας συγκεκριμένες εφαρμογές όπως το TikTok. Ωστόσο, την Δευτέρα, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι κατόρθωσε να επιτύχει συμφωνία με το Πεκίνο για τις περιπολίες στις διαφιλονικούμενες περιοχές των συνόρων, μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε και η κινεζική πλευρά.

Πηγή: naftemporiki.gr