Συνάντηση Σόλτς Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με φόντο την αμυντική συνεργασία και τη μετανάστευση

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 13:30, θα ακολουθηθεί από κοινές δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου στις 15:30, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν σημαντικά θέματα όπως οι εξοπλισμοί και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας, η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τη Τουρκία είναι η αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» για την αγορά αυτών των αεροσκαφών, αν και παραμένουν σε διαπραγμάτευση σχετικά με τις «ζώνες χρήσης» τους. Η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί τουλάχιστον 20 Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, με στόχο τελικά να αποκτήσει 40 τέτοια μαχητικά.

Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για χρήση από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Περιλαμβάνονται 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι και 28 τορπίλες SeaHake. Υπάρχει επίσης προγραμματισμός για εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209, με τον προϋπολογισμό για αυτή τη διαδικασία να φτάνει τα 79 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα που θα συζητηθεί είναι η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί από την Τουρκία να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής όσων αιτούντων άσυλο από την Τουρκία δεν γίνονται αποδεκτοί. Οι Τούρκοι πολίτες είναι τρίτοι σε αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, με συνολικά 21.590 αιτήσεις έως τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: naftemporiki.gr