Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Σήμερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την αντίδραση του Ισραήλ στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN. Η ημερομηνία και ο τόπος της συνεδρίασης δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε ότι το Ιράν “δεν έχει κόκκινες γραμμές όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τον λαό του και τα συμφέροντά του”. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τους στόχους των αντιποίνων του σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές. Όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, “δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα προχωρήσει σε δολοφονίες”.

Επιπλέον, αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι μια ενδεχόμενη απάντηση στο Ιράν μπορεί να επέλθει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ.

Στο μεταξύ, υπάρχουν φήμες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αναπτύσσουν το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της ατμόσφαιρας. Αυτό το σύστημα θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το ισραηλινό σύστημα “Arrow”. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει εν τέλει απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ διατηρεί ένα σύστημα ραντάρ που συνδέεται με το THAAD από το 2012, αλλά για πρώτη φορά θα εγκατασταθεί πλήρης συστοιχία πυραύλων στη χώρα, μετά από χρόνια στρατιωτικών ασκήσεων που ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της αεράμυνας.

Πηγή: naftemporiki.gr