Συνομιλίες Έλον Μασκ και Βλαντίμιρ Πούτιν και οι Επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και κύριος παράγοντας των διαστημικών προσπαθειών των ΗΠΑ, διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι συνομιλίες τους, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, επιβεβαιώθηκαν από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν τόσο προσωπικά όσο και γεωπολιτικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν ζήτησε από τον Μασκ να μην ενεργοποιήσει την υπηρεσία Starlink μέσω της Ταϊβάν, τιμώντας τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ. Ο Μασκ έχει γίνει σημαντικός υποστηρικτής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και ενδέχεται να αναλάβει ρόλο σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ εάν ο πρώην πρόεδρος επανέλθει στον Λευκό Οίκο.

Η κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, καθώς ο Μασκ διατηρεί στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η εταιρεία του, SpaceX, έχει κερδίσει ένα διαβαθμισμένο συμβόλαιο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ο κύριος εκτοξευτής πυραύλων για το Πεντάγωνο και τη NASA, ενώ διαθέτει και άδεια ασφαλείας για την πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση των επαφών του Μασκ με το Κρεμλίνο, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο ευαίσθητη, ιδιαίτερα μπροστά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Μασκ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια, αν και έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι υποστηρίζει τον Πούτιν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η επικοινωνία τους περιορίστηκε σε μια μόνο συνομιλία σχετικά με τη διαστημική τεχνολογία και ότι δεν υπάρχουν τακτικές επαφές. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ επαίνεσε τον Μασκ για τις καινοτόμες του ιδέες, αναφέροντας πως η ομοσπονδιακή γραφειοκρατία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτές.

Πηγή: naftemporiki.gr