Θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και οι επιπτώσεις για τη Χαμάς

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, του αρχηγού της Χαμάς, επιβεβαιώθηκε από το Ισραήλ και τη Χαμάς, με αναφορές να υποδεικνύουν ότι δολοφονήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Ο ιατροδικαστής Τσεν Κούγκελ, ο οποίος επιβλέπει τη νεκροψία, δήλωσε στους New York Times ότι αρχικά ο Σινουάρ είχε τραυματιστεί στον πήχη του δεξιού χεριού κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Σινουάρ, τραυματισμένος, κατάφερε να τύλιξει ένα ηλεκτρικό καλώδιο γύρω από το μπράτσο του, αλλά δεν ήταν αρκετό, καθώς ο πήχης του είχε διαλυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισραηλινό στρατό, οι δυνάμεις τους επιχείρησαν στη συνοικία Τελ αλ-Σουλτάν της Ράφα με την ελπίδα να εντοπίσουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς, και ανακάλυψαν τον Σινουάρ σε μια κατάσταση που δεν είχαν αναγνωρίσει νωρίτερα. Οι στρατιωτικοί εντόπισαν τρεις τρομοκράτες που κινούνταν από σπίτι σε σπίτι, και ο Σινουάρ, όταν τραυματίσθηκε, όρμησε μόνος μέσα σε ένα κτίριο.

Η Ιρανική ηγεσία, μέσω του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι αν και ο θάνατος του Σινουάρ είναι οδυνηρή απώλεια για το μέτωπο της αντίστασης κατά του Ισραήλ, το κίνημα της Χαμάς θα παραμείνει ζωντανό. Ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε τον Σινουάρ ως λαμπρή φυσιογνωμία του αγώνα κατά του Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η αντίσταση δεν πρόκειται να σταματήσει.

Σύμφωνα με αναφορές, μετά τον τραυματισμό του, ο Σινουάρ είχε πάνω του ένα πιστόλι και μεγάλο χρηματικό ποσό σε σέκλ. Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, ενώ η Χαμάς δήλωσε ότι οι όμηροι που κρατούν δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ.

Η Χαμάς, που αφότου η στρατιωτική ηγεσία της άλλαξε, φαίνεται να προετοιμάζεται για νέα ηγεσία εκτός της Γάζας, αναλύεται από διάφορους μελετητές, προσδιορίζοντας τη συνέχεια του κινήματος παρά την απώλεια του Σινουάρ.

Πηγή: naftemporiki.gr