Το Ιράν Υποβαθμίζει το Ισραηλινό Χτύπημα Επιλέγοντας Στρατηγική Μετριοπάθεια

Η Τεχεράνη φαίνεται να υποτιμά τη σοβαρότητα της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών αναλυτών. Ο Μπέναμ Μπεν Ταλεμπλού, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Foundation for Defense for Democracies, αναλύει την κατάσταση σημειώνοντας ότι οι κρατικές ειδήσεις στο Ιράν minimaxολάνονται την επίθεση αποφεύγοντας να αναφέρουν λεπτομέρειες για τις ζημιές. Κατά την άποψη του Μπεν Ταλεμπλού, αυτή η στρατηγική κίνηση της Τεχεράνης αποσκοπεί στο να διατηρήσει το γόητρό της στο εσωτερικό και να θέσει υπό έλεγχο την αμερικανική επιρροή στο Ισραήλ.

Ολα αυτά συμβαδίζουν με την πιο ήπια ανακοίνωση του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μιλά για το δικαίωμα άμυνας έναντι εξωτερικών επιθέσεων, προσδιορίζοντας την ισραηλινή επίθεση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η Τεχεράνη υπογραμμίζει την αναγνώριση των ευθυνών της για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην αντίπερα όχθη, ο Γκίντεον Λέβι, πρώην σύμβουλος του Σιμόν Πέρες, σημειώνει ότι η συγκρατημένη αντίστροφη κίνηση του Ισραήλ αποτελεί μια σπάνια εμφάνιση της αμερικανικής επιρροής στη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είχαν επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν επιθυμούσαν μια επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός εστίασε σε περιορισμένα χτυπήματα κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας του Ιράν, ως αντίκτυπο στα προηγούμενα βαλλιστικά πλήγματα από την Τεχεράνη.

Από την άλλη πλευρά, ο Μάλκολμ Ντέιβις, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής στην Αυστραλία, σχολιάζει ότι παρόλο που το ισραηλινό πλήγμα είναι ντροπιαστικό για το Ιράν, η Τεχεράνη είναι πιθανό να παραμείνει επιφυλακτική απέναντι στη λήψη σθεναρών αντιποίνων. Υπογραμμίζει ότι αν το Ιράν επιλέξει να αντιδράσει, μπορεί να διατρέξει τον κίνδυνο να δει και άλλες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον πιο στρατηγικών στόχων.

Συνολικά, η πορεία της Τεχεράνης φαίνεται να προσανατολίζεται προς μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση, ελπίζοντας να προστατεύσει τα συμφέροντά της και την περιφερειακή σταθερότητα στην παρούσα συγκυρία. Πηγή: naftemporiki.gr