Βία και πολιτική αστάθεια στις κρίσιμες εκλογές της Γεωργίας

«Ανησυχητικές» πράξεις βίας καταγγέλλει η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη. Η Ζουραμπισβίλι, η οποία έχει φιλοδυτική στάση και διαφωνεί με την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «τα περιστατικά βίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 20:00. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις αναμένονται αμέσως μετά. Οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει καταγράφουν συμπλοκές κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Προβλέψεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει το Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος είναι στην εξουσία περίπου δέκα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, οι ψήφοι είναι δύσκολα προβλέψιμες, με πολλούς πολίτες να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί σε αυτήν. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία ανεξαρτήτως των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενδέχεται να προκύψουν ταραχές.

Η αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να καταργήσει πρόσφατους νόμους αν κερδίσει τις εκλογές. Σκοπεύει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να οργανώσει νέες εκλογές για να αντικατοπτρίσουν καλύτερα τη βούληση του λαού.

Ο κυβερνών συνασπισμός, το Γεωργιανό Όνειρο, δέχεται κριτική για τις αυταρχικές του τάσεις και για την απομάκρυνση της Γεωργίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: naftemporiki.gr