Βουλευτικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν

Σήμερα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2022 αλλά αναβλήθηκαν αρκετές φορές. Οι εκλογές αφορούν την εκλογή 100 βουλευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέξουν τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει αυτονομία από το 1991. Οι αναβολές των εκλογών οφείλονται σε διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα κόμματα της περιοχής: το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο ανήκει στη φατρία των Μπαρζανί, και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, που σχετίζεται με τη φατρία των Ταλαμπανί.

Καθώς η αντιπολίτευση είναι αδύναμη, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πιθανό να συνεχίσουν τη μοιρασιά της εξουσίας, την οποία διατηρούν για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, εκφράζοντας την ελπίδα του για την ανάκαμψη της κυβέρνησης, δήλωσε ότι αναμένει την ταχεία διαμόρφωση μιας ενοποιημένης περιφερειακής κυβέρνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των πολιτών της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr