Αυστηροποίηση διαδικασίας τοποθέτησης ταμπελών στα ταξί για αποδείξεις μέσω POS

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφεται από τους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά, επισημαίνει την ανάγκη να αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες και οι προθεσμίες για την τοποθέτηση ειδικών ταμπελών στα εσωτερικά των ταξί. Οι ταμπέλες θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω POS. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι ιδιοκτήτες ταξί υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τις σημάνσεις αυτές μέσα σε 5 εβδομάδες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) είχε αρνηθεί να παραλάβει τις ταμπέλες για διανομή, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να κρίνει απαραίτητη την επιβολή αυστηρότερων μέτρων. Οι ταμπέλες έχουν παραχθεί από την ΑΑΔΕ χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες και πληρούν τις προδιαγραφές αντίστοιχων σημάνσεων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Αν η ΠΟΕΙΑΤΑ συνεχίσει να αρνείται την παραλαβή, η ευθύνη διανομής των σημάνσεων αναλαμβάνεται από τα τοπικά σωματεία. Σε περίπτωση που και αυτά αρνηθούν, οι ιδιοκτήτες ταξί υποχρεούνται να παράγουν τις ταμπέλες με δικά τους έξοδα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ. Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά παράβαση θα επιβάλλεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις του νόμου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και τόνισε την υποχρέωση των εκπροσώπων ταξί να συμμορφωθούν με την νομοθεσία. Αν δεν γίνει συμμόρφωση, υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμα και άλλες διορθωτικές ενέργειες.

Η διαδικασία τοποθέτησης των σημάνσεων περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα τόσο για την παραλαβή όσο και για την επικόλλησή τους. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να συμμορφωθούν εντός προθεσμιών ή να φροντίσουν για την παραγωγή των ταμπελών εάν υπάρξει άρνηση από τα σωματεία.

Πηγή: naftemporiki.gr