Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω μείωσης επιτοκίων και πολιτικών ενδείξεων

Η τρέχουσα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο εγείρει ερωτήματα, δεδομένης της τάσης μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις μειώσεις του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Fed έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες και προγραμματίζει νέες περικοπές. Παράλληλα, οι προβλέψεις για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της Fed το 2024 δεν έχουν αλλάξει. Η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσης, γεγονός που θα έπρεπε να οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Ωστόσο, παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο.

Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, που θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις παγκοσμίως, παρουσιάζουν αύξηση. Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο ενισχύεται στο 4,22% και το γερμανικό στο 2,3%. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομολόγων, γνωστή ως ασφάλιστρο κινδύνου, πλέον υπερβαίνει τους 190 μονάδες βάσης, κάτι που δεν έχει καταγραφεί εδώ και πέντε μήνες. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί προειδοποίηση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς αν τα ομόλογα γίνουν ελκυστικότερες εναλλακτικές επενδύσεις, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις μετοχές.

Σύμφωνα με αναλύσεις, η αύξηση αυτή οφείλεται στη σκέψη των επενδυτών σχετικά με την πιθανότητα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν θα είναι τόσο επιθετικές όσο προεξοφλούν οι αγορές. Ο Ιαν Λίνγκεν από την BMO Capital Markets επισημαίνει ότι αν το 10ετές αμερικανικό ομόλογο φτάσει στο 5%, αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή και να προκαλέσει ευρύτερες πωλήσεις σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές.

Η διάρκεια των χαμηλών επιτοκίων την τελευταία δεκαετία είχε ενθαρρύνει πολλές επιχειρήσεις να δανειστούν, αλλά οι υπάρχουσες πιέσεις μπορεί να αναγκάσουν τις πιο αδύναμες εταιρείες να αναζητήσουν νέα χρηματοδότηση για να καλύψουν λήξεις χρέους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα πιθανές περικοπές στα επενδυτικά τους σχέδια και ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας.

Σε άλλα νέα, η έκβαση των επόμενων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι μπορεί να επηρεαστεί από την οικονομία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις επόμενες εκλογές είναι αυξανόμενη, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί και τις ενδεχόμενες συνέπειές της. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απερχόμενη πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο πληθωριστική, επηρεάζοντας τις αγορές ομολόγων.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι οικονομικές συνθήκες συχνά καθορίζουν τη σύνθεση της προεδρικής εξουσίας. Ιστορικά, οι ρεπουμπλικανοί πρόεδροι αναλαμβάνουν την εξουσία σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και σ’ αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι υποδεικνύουν ότι η ατζέντα των ρεπουμπλικάνων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις στο μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr