Αυξημένα φοροέσοδα κατά σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2024

Αυξημένα κατά σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα φοροέσοδα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, όπως αποκαλύπτουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 48,972 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,599 δισ. ευρώ ή 5,6% σε σχέση με τον καθορισμένο στόχο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαμορφώθηκε σε 8,743 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 5,297 δισ. ευρώ και καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το πλεόνασμα 5,987 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου το 2023. Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το συνολικό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,575 δισ. ευρώ, αντί του αναμενόμενου ελλείμματος των 1,443 δισ. ευρώ.

Η αύξηση στα φορολογικά έσοδα αποδίδεται σε καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων από το προηγούμενο έτος, καθώς και στην καλύτερη είσπραξη των τρεχόντων φορολογικών εσόδων. Από τις επιστροφές εσόδων, σημειώθηκαν 5,471 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 553 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε σε 50,906 δισ. ευρώ, που σημαίνει πτώση κατά 1,228 δισ. ευρώ ή 2,36% έναντι του στόχου. Η καθορισμένη στοχοθεσία περιλάμβανε τη είσπραξη επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως, επηρεάζοντας τα επιμέρους έσοδα.

Αναφορικά με τις δαπάνες, αυτές για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 49,330 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,246 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Κύριος λόγος της αποδοτικότητας είναι ο ετεροχρονισμός κάποιων πληρωμών, που δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, οι πληρωμές τόκων παρουσίασαν αύξηση κατά 461 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές μεταβιβαστικές πληρωμές περιλαμβάνουν καταβολές από διάφορα υπουργεία για αποζημιώσεις λόγω ζημιών, επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο τελικό αποτέλεσμα, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, που γίνεται ορατή και με στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζει ακόμη μια θετική εικόνα των δημόσιων οικονομικών.

Πηγή: naftemporiki.gr