Αύξηση των τιμών πετρελαίου λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν αύξηση 1% την Τετάρτη, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που ενδέχεται να επηρεάσει τις προμήθειες από την κυρίαρχη περιοχή παραγωγής παγκοσμίως. Παρά την άνοδο αυτή, οι μεγάλοι όγκοι αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ περιόρισαν τα κέρδη. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ανέβηκαν κατά 84 σεντς ή 1,14%, φτάνοντας στα 74,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό «West Texas Intermediate» (WTI) σημείωσε αύξηση 87 σεντς ή 1,25%, φτάνοντας στα 70,70 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη, καθώς το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους προς το Ισραήλ την Τρίτη, marking τη μεγαλύτερη άμεση επίθεση στη χώρα μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ανακοινώσει αντίποινα, γεγονός που δείχνει ότι η κρίση κλιμακώνεται. Ο ισραηλινός στρατός άρχισε μάλιστα να στέλνει στρατεύματα και τεθωρακισμένα για συμμετοχή σε επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η έκβαση αυτής της κρίσης είναι αβέβαιη, καθώς μια πιθανή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ενδέχεται να προκαλέσει την απάντησή του μέσω χτυπημάτων στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως είχε συμβεί το 2019. Σύμφωνα με τον Ταμάς Βάργκα της PVM, οποιαδήποτε τέτοια κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Την Τετάρτη, το Ιράν δήλωσε ότι η πυραυλική του επίθεση είχε ολοκληρωθεί, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση θα οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή. Στα οικονομικά δεδομένα, οι αναλυτές της ANZ αναφέρουν ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ έξι ετών τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μάλιστα, η Capital Economics επισημαίνει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση από το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις διεθνείς εξελίξεις, τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια, φτάνοντας τα 417 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που περιορίζει τις ανησυχίες της αγοράς. Τα αποθέματα βενζίνης ανέβηκαν επίσης, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος παρουσίασαν πτώση.

Πηγή: naftemporiki.gr