Ακύρωση προστίμων και φόρων για influencer λόγω ελέγχου από την ΑΑΔΕ

Μια σημαντική απόφαση του Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ήρθε στο φως, καθώς διαγράφονται φόροι και πρόστιμα ύψους 170.000 ευρώ που επιβλήθηκαν σε διάσημη influencer από την Εφορία Σύρου. Η απόφαση, αριθμός 1021/2024, εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2024, κατόπιν αίτησης της influencer που ζητούσε την ακύρωση οκτώ οριστικών πράξεων φορολογικής αποτίμησης.

Η Εφορία Σύρου είχε καταλογίσει πρόσθετους φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ, και άλλα πρόστιμα, ύστερα από έλεγχο για τα φορολογικά έτη 2017-2020. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή μιας έμμεσης τεχνικής ελέγχου, τα φορολογητέα εισοδήματα της influencer προσδιορίστηκαν κατά 185.525 ευρώ υψηλότερα από αυτά που είχε δηλώσει. Αυτό σήμαινε ότι η φορολογική αρχή κατηγόρησε την influencer ότι απέκρυψε έσοδα από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Μάλιστα, η ΔΟΥ Σύρου είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει κανονικό φορολογικό έλεγχο, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα, και στη συνέχεια ζήτησε από την influencer να προσκομίσει έγγραφα και συμφωνητικά συνδεδεμένα με τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ελεγκτές κατηγοριοποίησαν τις αναρτήσεις της influencer σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη σχέση τους με τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Ωστόσο, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός μη τιμολογημένων αναρτήσεων, γεγονός που τους οδήγησε να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα στοιχεία για να προσδιορίσουν το εισόδημα της influencer. Συγκέντρωσαν τα τιμολόγια από την επιχείρησή της, μέτρησαν τις σχετικές αναρτήσεις και κατέληξαν σε ένα μέσο κόστος ανά ανάρτηση. Έτσι, διαπίστωσαν ότι η influencer δεν δήλωσε φορολογικά στοιχεία εσόδου για ποσό 185.525 ευρώ στα τέσσερα ελεγχόμενα έτη.

Η απόφαση της ΔΕΔ, ωστόσο, ήρθε να κρίνει όλα αυτά, ακυρώνοντας τις οριστικές πράξεις της ΔΟΥ και επιβεβαιώνοντας ότι η influencer είχε ακολουθήσει σωστές διαδικασίες, ερχόμενη έτσι σε ένα προφανές αδιέξοδο για την εφορία.

Πηγή: naftemporiki.gr