Αλλαγές στο πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις

Τρεις σημαντικές τροποποιήσεις ανακοινώνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», με χρηματοδότηση 105,60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τροποποιητική Απόφαση (ΚΥΑ: Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/92784/583) από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος. Για τις αντικαταστάσεις συσκευών, όπως κλιματιστικά και ψυγεία, θα χρειάζεται μόνο μία νέα βεβαίωση εκπομπών ανά συσκευή, την οποία μπορούν να εκδίδουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, αντί για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ή τον ενεργειακό έλεγχο.

Η δεύτερη αλλαγή επιτρέπει την ένταξη αγροτών ως δυνητικών δικαιούχων, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τις 26 Σεπτεμβρίου 2024. Τέλος, υπάρχει και η ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, που φτάνει τα 250 ευρώ ανά συσκευή, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ, προσφέροντας έτσι επιπρόσθετη στήριξη στις επιλέξιμες δαπάνες.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr, και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out). Το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων. Σύντομα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων. Με την απόφαση ένταξης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δικούς τους καταπιστευτικούς λογαριασμούς, όπου θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.

Πηγή: naftemporiki.gr