Αναδρομική Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Πλοίων για Σκάφη έως 7 Μέτρα

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κλείσει μία εκκρεμότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με την επιστροφή χρημάτων σε όσους πλήρωσαν τον ειδικό φόρο πλοίων. Με βάση πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής κατηγορίας β΄ που είναι έως 7 μέτρα απαλλάσσονται από αυτόν τον φόρο.

Η εν λόγω τροπολογία, που καθυστέρησε, υπεγράφη μόνο 24 ώρες πριν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, που ήταν η 26η Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και πιθανόν ήδη είχαν καταβάλει τον φόρο, καθώς η προθεσμία πληρωμής ήταν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου ορισμένοι ιδιοκτήτες, αν και δεσμεύονταν από την απαλλαγή, εμφανίζονταν με οφειλές στην εφορία, οι οποίες παρέμεναν ενεργές ακόμη και μετά την απόφαση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όλες οι ταυτότητες οφειλής που εκδόθηκαν για τους συγκεκριμένους φόρους θα διαγραφούν μέχρι το τέλος του μήνα. Ειδικότερα, αν έχουν επιβληθεί τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης πληρωμής, αυτές οι οφειλές θα διαγραφούν χωρίς επιβάρυνση. Για όσους έχουν ήδη πληρώσει, θα επιστραφούν τα ποσά που κατέβαλαν.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, καλύπτοντας τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας έως 7 μέτρα δικαιούνται επιστροφή φόρου εφόσον έχουν ήδη καταβάλει.

Πηγή: naftemporiki.gr