Αναγκαία Κατάρτιση και Συμφωνία Δεξιοτήτων στην Αγορά Εργασίας

Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη χώρα οδηγεί σε αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, οι οποίες ανέρχονται σε 53.814, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 54,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα δεδομένα προέρχονται από τη Eurostat και έχουν καταγραφεί το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στους τομείς του Τουρισμού (16,4%), του Δημόσιου Τομέα (Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση) (14,6%) και των Διοικητικών και Υποστηρικτικών Δραστηριοτήτων (13,7%). Αν και η ανεργία παρουσίασε πτώση στο 9,6% τον Ιούνιο, οι κενές θέσεις εργασίας συνεχίζουν να αυξάνονται, υποδεικνύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της απασχόλησης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 76,7% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού. Οι κύριοι λόγοι για αυτήν την κατάσταση είναι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων από τους υποψηφίους και η περιορισμένη προϋπηρεσία τους. Περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις διευκρινίζουν ότι αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τις τακτικές τους ανάγκες λόγω ανάπτυξης και όχι απλά για προσωρινές θέσεις.

Η ζήτηση για προσωπικό εστιάζεται σε νέους εργαζόμενους με περιορισμένη προϋπηρεσία (έως πέντε έτη) και σε προσόντα σχετικά με κατάρτιση και εξειδίκευση. Το 52% των επιχειρήσεων προσφέρει την ευκαιρία απόκτησης εμπειρίας ως το κύριο κίνητρο για προσλήψεις, ενώ το 44,5% εστιάζει στις αυξημένες απολαβές.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια μικρή αύξηση στον επαναπατρισμό Ελλήνων εργαζομένων, καθώς το 14,9% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό την τελευταία τριετία. Ωστόσο, η συνολική απώλεια εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία παραμένει υψηλή.

Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων. Το 56,7% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι απαιτούνται πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση και οικονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του τομέα της απασχόλησης, κάτι που έχει επισημανθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr