Αναμενόμενη Σταθεροποίηση του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έως το 2025

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, η εκτίμηση για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη υποδηλώνει ότι πιθανότατα θα φτάσει το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αρχή του 2025. Στο ραδιόφωνο France Inter, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο να ξεπεράσουμε τον πληθωρισμό, κάτι που συνιστά θετική εξέλιξη.

Αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες μεταβολές τους επόμενους μήνες, αλλά αυτές θα είναι κυρίως τεχνικές παράγοντες. Χωρίς σοβαρούς εξωτερικούς κλυδωνισμούς, εκτίμησε ότι το 2% θα μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ, από τον Σεπτέμβριο, υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό θα φανεί μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2024. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κεντρική τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις μειώσεις του κόστους δανεισμού σε αυτή τη χρονιά, και οι αγορές περιμένουν μια σειρά dodatkowych περικοπών στις επόμενες συνεδριάσεις, με την πρώτη σημαντική πιθανή κίνηση να αναμένεται τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση που οι επενδυτές εκτιμήσουν ότι θα υπάρξει αλλαγή της τάξης των μισών μονάδων.

Ο ντε Γκαλό τόνισε ότι πιθανόν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. Εξήγησε ότι υποστηρίζει έναν ευέλικτο και πραγματιστικό προσανατολισμό, ικανό να προσαρμόζεται στις εξελίξεις της αγοράς, ενώ παράλληλα ανέφερε τη σημασία να μην επικεντρώνεται κανείς σε μεμονωμένα στοιχεία και να εξετάζει την ευρύτερη εικόνα.

Πηγή: naftemporiki.gr