Αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σύμφωνα με τη Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή την υποβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας σε αρνητικές, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Moody’s εξέφρασε «αυξανόμενο κίνδυνο ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν τη διατήρηση δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεγαλύτερων από τα αναμενόμενα, καθώς και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του χρέους».

Η απόφαση του οίκου έρχεται σε μια περίοδο όπου ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να εισέρχεται σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τα δημόσια οικονομικά, καθώς ο Μακρόν έχει αρνηθεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Μπαρνιέ για περιορισμό του ελλείμματος μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών.

Ο Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στο Αa2, επισημαίνοντας ότι αυτό υποστηρίζεται από τη «μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία της». Ωστόσο, οι προοπτικές της χώρας μειώθηκαν σε αρνητικές από σταθερές, με τον οίκο να δηλώνει ότι «η δημοσιονομική επιδείνωση που έχουμε ήδη παρατηρήσει ξεπερνά τις προσδοκίες μας και έρχεται σε αντίθεση με κυβερνήσεις άλλων χωρών που έχουν παρόμοια αξιολόγηση και τείνουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους».

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν, αντέτεινε ότι «θα έρθουν τα δημόσια οικονομικά μας σε ομαλή πορεία». Ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία διαθέτει οικονομικά πλεονεκτήματα και είναι ικανή να πραγματοποιήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο Αρμάν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με την ίδια ενέργεια για να επαναφέρει τις δημόσιες οικονομίες σε μια ομαλή κατάσταση.

Η Moody’s ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Γαλλίας αυξάνονται από ένα πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τη συσπείρωση γύρω από πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμες βελτιώσεις στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Πηγή: naftemporiki.gr