Αξιολόγηση των Επενδύσεων και Εξαγωγών στην Ελληνική Οικονομία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει επιτύχει «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ σε επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τις επενδύσεις να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 14% του συνολικού ΑΕΠ. Για σύγκριση, ο μέσος όρος της ΕΕ και της Ευρωζώνης είναι 21,8% και 21,6% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το 2019, οι επενδύσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες, στο 10,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2008 είχαν φτάσει το 22,9% του ΑΕΠ. Έτσι, παρά την πρόσφατη αύξηση, η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για την ικανοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα παρουσίασε «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών». Ωστόσο, η ανάλυση των εξαγωγών και των εισαγωγών είναι πιο σημαντική. Το διάγραμμα από τα στοιχεία της Eurostat για τις τριμηνιαίες εξελίξεις δείχνει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 18,5 δισ. και οι εισαγωγές σε 17,7 δισ., δημιουργώντας ένα πλεόνασμα. Σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές έχουν φτάσει τα 23 δισ., ενώ οι εξαγωγές μόλις τα 19 δισ. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σχεδόν 4,5 δισ. την τελευταία πενταετία, ενώ οι εξαγωγές μόνο κατά 0,5 δισ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών, από 7,9 δισ. το 2019 φτάσαμε σε 9,9 δισ. το 2024, δείχνοντας αύξηση 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ., από 13 δισ. σε 17,5 δισ. αντίστοιχα. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει τη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση σε εξαγωγές αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ και στην έβδομη σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Η μείωση του δημόσιου χρέους είναι μία από τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σε ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ. Από 180,6% του ΑΕΠ το 2019, έπεσε στο 161,9% το 2023, ενώ το χρέος σε απόλυτους αριθμούς έχει αυξηθεί κατά 25,5 δισ. ευρώ από το 2019. Αυτό συνέβη διότι η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό, η οποία έχει επιφέρει αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 20,2%. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, κατά 5,8%, δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει τη μείωση του χρέους και επομένως, η θετική εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται.

Πηγή: naftemporiki.gr