Χρηματιστήριο Αθηνών Πτωτική Πορεία λόγω Πολεμικής Κρίσης στη Μέση Ανατολή

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει δυσμενώς επηρεαστεί από την τρέχουσα πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας αποστασιοποιηθεί από το επίπεδο των 1.450 μονάδων, καταγράφει απώλειες 3,6% σε αυτό το διάστημα, ενώ από την αρχή της εβδομάδας οι απώλειες ανέρχονται στο 3,4%. Αυτό έχει επαναφέρει την προσοχή στις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η επενδυτική ψυχολογία έχει πληγεί σημαντικά από τις συνεχιζόμενες έριδες μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και Λιβάνου, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειωθεί η ορατότητα στις αγορές. Οι επενδυτές είναι πλέον διστακτικοί στο να αναλάβουν περιττά ρίσκα σε ένα τόσο ασταθές χρηματιστηριακό περιβάλλον, γεγονός που καταγράφεται και στο ταμπλό της Αθήνας, το οποίο έχει μια παραδοσιακή ευαισθησία σε τέτοιου είδους γεγονότα.

Συγχρόνως, η πρόσφατη τοποθέτηση 10% των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με τιμή 7,55 ευρώ, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την αγορά, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Μάλιστα, χθες οι πρώτες μεταβιβάσεις «πακέτων» μετοχών διαχειρίστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου, εκτοξεύοντας τον ημερήσιο τζίρο στα 809 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 609 εκατ. ευρώ προήλθαν από προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ ήταν οι καθαρές συναλλαγές.

Μόνη η Εθνική Τράπεζα, που έκλεισε στην τιμή του placement στα 7,55 ευρώ, πραγματοποίησε ημερήσιο τζίρο 713 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 604 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε «πακέτα» και τα 109 εκατ. ευρώ ήταν καθαρές συναλλαγές. Σήμερα, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί επίσης στα στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς αναμένονται οι νέες θέσεις απασχόλησης για τον Σεπτέμβριο. Αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμα για τις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: naftemporiki.gr