Δαπάνες 13 8 δισ ευρώ για Υγεία Παιδεία και Άμυνα την επόμενη τετραετία

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι προγραμματίζεται επιπλέον δαπάνη 4 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 13,8 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη μερίδα αυτής της αύξησης θα κατευθυνθεί προς τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, περιλαμβάνοντας αυξήσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, καθώς και για τις συντάξεις, που θα περιλαμβάνουν τόσο τις αυξήσεις όσο και τους νέους συνταξιούχους.

Σημαντική είναι και η πρόβλεψη για αμυντικές δαπάνες, με αναφορές σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως τα Rafale, F35 και φρεγάτες Belharra. Ο υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα κονδύλια δεν προορίζονται για να κρατηθούν “στην άκρη από καπρίτσιο”, αλλά πως κατευθύνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες.

Αναφερόμενος σε μελλοντικές παρεμβάσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το 2025 τουλάχιστον έχουν προσδιοριστεί νέα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, και αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη για στοχευμένη κοινωνική πολιτική προς τους ευάλωτους πολίτες.

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κρατικών εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να επηρεαστούν τα ελλείμματα. Ήδη, μέσω 11 πρωτοβουλιών, παρατηρείται αύξηση των εισπράξεων φόρων, γεγονός που συνιστά μήνυμα κατά της κοινωνικής αδικίας και παρέχει τη δυνατότητα για νέες μειώσεις φόρων.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δυσαρέσκεια του κοινού λόγω της ακρίβειας, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην αγορά δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, εκτός αν υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις από την Μέση Ανατολή ή από άλλα απρόβλεπτα γεγονότα.

Πηγή: naftemporiki.gr