Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Προκλητικές Ιστορίες Αποτυχίας σε Ανάπτυξη και Κλιματική Κρίση

Το ΔΝΤ έχει αποτύχει να επιδείξει επιτυχημένα παραδείγματα των προσπαθειών του για διάσωση, σύμφωνα με το Foreign Policy. Αντίθετα, οι πρόσφατες ενέργειές του έχουν καταλήξει σε αλλεπάλληλες αποτυχίες, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις στις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια. Στην Κένυα, οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις φόρων, ενώ στη Σρι Λάνκα γίνονται προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές προκλήσεις, με τα επίπεδα φτώχειας και πείνας να σημειώνουν πρωτοφανή αύξηση. Αυτές οι χώρες, όπως σχεδόν 80 άλλες στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο κλίμα και οι πληρωμές χρέους περιορίζουν την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν δημόσιες υπηρεσίες και την ανάπτυξη.

Τα χρέη έχουν επιδεινωθεί λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Αυτή η κατάσταση καθιστά κρίσιμο τον ρόλο του ΔΝΤ στην παροχή βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους. Ωστόσο, τα κέρδη του Ταμείου τον τελευταίο χρόνο ενδέχεται να προκαλούν ανησυχία, καθώς παρουσίασε κέρδη ρεκόρ ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που παρακολουθείται η υποστήριξη ευάλωτων χωρών.

Καθώς οι ετήσιες φθινοπωρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ πλησιάζουν, προτείνονται λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. Το ΔΝΤ πρέπει να επαναστατήσει ενάντια στις χειρότερες πρακτικές που ακολουθεί, και προτείνεται η άμεση ελάφρυνση χρέους μέσω κατάργησης των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τους δανειολήπτες. Επίσης, θα μπορούσε να εξεταστεί η νέα έκδοση Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) για την υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς χρηματοοικονομικά βάρη.

Ακόμη, είναι απαραίτητο το ΔΝΤ να επενδύσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε βιώσιμες, πράσινες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως ομόλογα που εκδίδονται από περιφερειακές τράπεζες. Ο δε νέοταμείο του ΔΝΤ για το κλίμα απαιτεί διορθώσεις για να γίνει πραγματικά αποτελεσματικό και να ανταγωνίζεται τις ανάγκες των χωρών που πλήττονται από κλιματική αλλαγή. Τέλος, η αναγκαία έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αύξηση της ποσόστωσης του ΔΝΤ είναι κρίσιμη, καθώς η χώρα αυτή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον οργανισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr