Δημοσιεύθηκε η διαδικασία εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων από ιδιώτες στην Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Η διαδικασία αυτή θα αρχίσει για τους κατόχους ακινήτων στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων και Χίου. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, με το πρόγραμμα να επεκτείνεται σε όλη τη χώρα στα τέλη Οκτωβρίου.

Για τη συμμετοχή τους, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν διάφορα έγγραφα που αφορούν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η ύπαρξη δασικής έκτασης, το εμβαδόν του κτίσματος, και οι διοικητικές λεπτομέρειες της τελευταίας πενταετίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στην ιστοσελίδα https://aeda.apps.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.

Η πλατφόρμα επιτρέπει την αποθήκευση της αίτησης κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης, ενώ η οριστική υποβολή δεν επιτρέπει τροποποιήσεις από τους αιτούντες, εκτός εάν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αφού υποβληθεί πλήρης αίτηση, προωθείται στην αντίστοιχη Κτηματική Υπηρεσία για περαιτέρω διαδικασία.

Για την υποβολή αίτησης εξαγοράς, απαιτείται η συνεχής κατοχή του ακινήτου από τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους για τουλάχιστον 30 χρόνια με τίτλο ή 40 χρόνια χωρίς τίτλο, εφόσον το ακίνητο χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία ή για δραστηριότητες. Είναι σημαντικό η δήλωση στο έντυπο «Ε9» να καλύπτει τουλάχιστον την πενταετία που προηγείται της αίτησης, ώστε να τεκμηριώνεται η διεκδίκηση του ακινήτου.

Το τίμημα εξαγοράς υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και λαμβάνει υπόψη κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς ομάδες. Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του ακινήτου, υπάρχει δυνατότητα εκπτώσεων που φτάνουν το 70%, αναλόγως των νομικών διαδικασιών που έχουν κινηθεί.

Η πλατφόρμα αναμένεται να επιτρέψει την απευθείας επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δημοσίου για την παρακολούθηση της προόδου των αιτήσεων. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι οι αιτούντες θα ενημερώνονται σχετικά με τυχόν ελλείψεις στα δικαιολογητικά που υποβάλλουν.

Πηγή: naftemporiki.gr