Δημοσιονομικές Προκλήσεις για την Κυβέρνηση Μπαρνιέ της Γαλλίας

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ στη Γαλλία αναζητά 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή 20 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3%. Παράλληλα, οι προοπτικές για το δημόσιο έλλειμμα φέτος δείχνουν ανησυχητικές, με τις εκτιμήσεις να το τοποθετούν στο 6,1% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους – μια μη αναμενόμενη αύξηση, μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο.

Προτού η τρέχουσα κυβέρνηση πάρει τα ηνία, η προηγούμενη είχε μιλήσει για εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία του προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις αυτές αργότερα αναθεωρήθηκαν και οδήγησαν σε μια νέα απαιτούμενη εξοικονόμηση της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του επόμενου νομοσχεδίου δημοσιονομικών, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάγκη για 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 40 δισ. ευρώ προορίζονται για περικοπές δαπανών και 20 δισ. ευρώ για αυξήσεις εσόδων μέσω φόρων.

Αυτή η δημοσιονομική στρατηγική είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο νέος στόχος του ελλείμματος έως το 2025, το οποίο θα ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ, απαιτώντας χρηματοδότηση περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα στο 4,1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, μετά από μια αρχική υποχώρηση του δημόσιου ελλείμματος το 2023.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να φτάσει στο στόχο του 3% μέχρι το 2029, καθυστερημένα δύο χρόνια σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Αν και οι στόχοι φαίνονται φιλόδοξοι, η επαναφορά των δημόσιων οικονομικών ενδέχεται να μην επιτρέψει βραχυπρόθεσμα τη μείωση του χρέους, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί από το 113% του ΑΕΠ το 2024 στο 115% το 2025.

Πηγή: naftemporiki.gr