Δυσκολίες και αβεβαιότητες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σήμερα (10/10), το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρείται σε αρνητική τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω του κρίσιμου ψυχολογικού ορίου των 1.450 μονάδων. Η τρέχουσα πορεία της αγοράς αποτυπώνει την ανασφάλεια των επενδυτών, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί και προτιμούν να αποφύγουν μεγάλα ρίσκα, με τις απώλειες του μήνα να αγγίζουν το -2%. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα προσφορά μετοχών, συνιστούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη στάσιμη κατάσταση, ενώ η απόσταση από τα υψηλά των 1.502 μονάδων φτάνει σχεδόν το -6%.

Στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει δειλή πτώση κατά 0,08%, με την τρέχουσα τιμή του να ανέρχεται στις 1.418,16 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,9 εκατ. ευρώ είναι προσυμφωνημένα πακέτα. Στον τομέα των χρηματοπιστωτικών, η Εθνική Τράπεζα παραμένει κάτω από την τιμή διάθεσης του placement (7,55 ευρώ), ενώ η Cenergy σημειώνει πτώση περίπου 2,5% αναμένοντας την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές του ΔΑΑ και της Autohellas ενισχύονται κατά +1%.

Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας υποστεί μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα, εμφανίζει πτώση -0,37% και διαμορφώνεται στις 1.198 μονάδες, επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί εδώ και δύο μήνες. Η μετοχή της Εθνικής παραμένει στα 7,44 ευρώ, ενώ οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς αξίζουν 1,939 και 3,671 ευρώ αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτες είναι οι αρνητικές επιδόσεις της Cenergy στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφει πτώση -2,3% και μετοχή στα 9,2 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί απ’ την πλευρά της κατά -1,4%, στα 5,4 ευρώ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά με πτώση -1,2% (4,7 ευρώ).

Παρά την παγκόσμια βελτίωση του κλίματος, λόγω των ευνοϊκών μηνυμάτων από την Federal Reserve, το ελληνικό Χρηματιστήριο τίθεται σε αδράνεια. Από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες 3,5%, με την αγορά να επανέρχεται στις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η αγορά παραμένει υπό πίεση και η εβδομάδα ολοκληρώνεται χωρίς σημαντικές αλλαγές. Επίσης, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με συγκεκριμένες τιμές έκδοσης που προσδιορίζονται από τη διοίκηση.

Πηγή: naftemporiki.gr