Δυσκολίες και ευκαιρίες στην ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Στη συζήτηση για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιεργειών, Ιωάννης Χεκίμογλου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «In Business» του Naftemporiki TV. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε κατά 35% μέσα στην τελευταία χρονιά, ενώ τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια η αύξηση ξεπέρασε το 50%.

Αν και υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, υπάρχουν και θετικά νέα: η Ελλάδα είναι η πρωτοπόρος στην ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο κ. Χεκίμογλου τόνισε ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σε τσιπούρα και λαυράκι στην Ε.Ε., ενώ είναι δεύτερη στη Μεσόγειο, πίσω μόνο από την Τουρκία. Επίσης, η Ελλάδα παραμένει κορυφαία σε παραγωγή και εξαγωγές, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι η Τουρκία απολαμβάνει άνισους όρους ανταγωνισμού λόγω του ιδιόμορφου καθεστώτος που διαθέτει, καθώς βρίσκεται εκτός Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι η «ελληνοποίηση» τουρκικών προϊόντων, που εισάγονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια μέσω εταιρειών με ελληνικά ΑΦΜ εξάγονται στην Ευρώπη ως προϊόντα της Ε.Ε.

Επιπλέον, ο κ. Χεκίμογλου ανέφερε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, χρεωμένη σε τράπεζες με πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που επηρεάζει και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Ο ίδιος επισήμανε ότι η πτώση παραγωγής κατά 5% οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για την ομαλοποίηση της αγοράς. Τόνισε πως θα χρειαστεί να προχωρήσει η θεσμοθέτηση περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης για να ανακουφιστούν οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις από τα προβλήματά τους.

Πηγή: naftemporiki.gr