Εισαγωγή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας για Επιχειρήσεις και Πολίτες με Οφειλές

Σχεδιάζεται η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, το οποίο θα γίνει διαθέσιμο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις εντός του Οκτωβρίου. Αυτό το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό θα αντικαταστήσει τα σημερινά αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, επιτρέποντας την εύκολη έκδοσή του μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας.

Όσοι οφείλουν χρήματα στη φορολογία ή στα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Δημόσιο αν προηγουμένως δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος πολίτης έχει μικροποσά οφειλών, καθίσταται αδύνατη η διεκπεραίωση συναλλαγών, όπως για παράδειγμα η μεταβίβαση ακινήτου.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για το πιστοποιητικό θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, όπου οι πολίτες θα υποβάλουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα. Αφότου γίνει ο αυτόματος έλεγχος των υποβληθέντων στοιχείων, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό. Σημαντική σημείωση είναι ότι η έκδοσή του θα είναι ανέφικτη σε περιπτώσεις αρρύθμιστων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η πλατφόρμα αυτή θα αντλεί τις αναγκαίες πληροφορίες από τα συστήματα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, διασφαλίζοντας έτσι τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων. Η συγκεκριμένη πτυχή είναι καθοριστική για την παρακολούθηση των οφειλών και την διασφάλιση ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι ενήμεροι με βάση τη φορολογική και ασφαλιστική τους κατάσταση.

Θα είναι υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού αναμενόταν αρχικά να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, όμως λόγω των απαιτούμενων αλλαγών στα συστήματα των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων, οι προθεσμίες αναθεωρούνται.

Πηγή: naftemporiki.gr