Εντατικοί έλεγχοι στα τελωνεία και σημαντικές κατασχέσεις λαθρεμπορίου

Συνεχίζονται οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα τελωνεία, όπου καταγράφονται σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης διαφόρων προϊόντων. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2024, οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατάσχεσαν πάνω από 1.385.240 τσιγάρα, 95 κιλά καπνού, 660 λίτρα παράνομων αλκοολούχων προϊόντων, καθώς και 33.495 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ανευρέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά που δεν είχαν δηλωθεί, όπως 10.900€ και 19.000€ σε επιβάτες, ενώ στο τελωνείο Ευζώνων καταγράφηκαν 184.300€ σε επιβάτες κατά την είσοδο στη χώρα. Στο τελωνείο Κακαβιάς, εντοπίστηκε 14.000€ σε επιβάτη κατά την έξοδο από την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα λαθραία καπνικά προϊόντα, στα τελωνεία της χώρας εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων κρυμμένων σε φορτηγά και αυτοκίνητα, συνοδευόμενες από υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες. Στο αεροδρόμιο Αθηνών τουλάχιστον 202.200 τσιγάρα και 33 κιλά καπνού κατασχέθηκαν σε αποσκευές επιβατών που ήρθαν από το Κάιρο, με τρεις συλληφθέντες.

Αξιοσημείωτες είναι οι κατασχέσεις παράνομων αλκοολούχων προϊόντων σε τελωνεία και σε χώρους αποθήκης στη χώρα. Στο τελωνείο Κακαβιάς, άλλοι δύο επιβάτες αποπειράθηκαν να εισάγουν χύμα αλκοολούχα ποτά με υψηλά αλκοολικά ποσοστά που κατασχέθηκαν.

Η καταπολέμηση της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων συνεχίζεται με επιτυχία, όπως φάνηκε από τις συλλήψεις 46 χαρτοκιβωτίων με παραποιημένα είδη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων σε οικισμούς και καταστήματα.

Σημαντικές είναι και οι δράσεις για την καταπολέμηση ναρκωτικών. Στο τελωνείο Ευζώνων, βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες ινδικής κάνναβης και άλλων ουσιών, οδηγώντας στη σύλληψη των εμπλεκόμενων. Επιπλέον, ελεγκτές στην Αττική, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον τομέα των μεταφορών, ανίχνευσαν ναρκωτική ουσία βάρους 4,8 κιλών σε αποθήκες των ΕΛΤΑ, υπολογιζόμενη σε αξία 500.000€.

Στις πλευρές των καυσίμων, ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο Κρήτης σφραγίστηκε λόγω νοθευμένων βενζινών, ενώ παράνομες ποσότητες πετρελαίου εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητο.

Η συνεχής και αυστηρή εποπτεία και οι στοχευμένοι έλεγχοι από τις αρχές αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση της δημόσιας τάξης.
Πηγή: naftemporiki.gr