Επικίνδυνη Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις στις Αγορές

Το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας σχεδόν 200 πυραύλους. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προγραμματίζει σφοδρά αντίποινα, με στόχο τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρούς φόβους ότι η Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγηθεί σε μια βαθιά κρίση, με αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές.

Σύμφωνα με σημείωμα του Μαρκ Χέφελε από την UBS, οι αγορές ήδη αρχίζουν να παρουσιάζουν αναταραχές, με την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου και του χρυσού, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι μετοχές παρουσιάζουν πτώση. Παρά τις ενδείξεις κλιμάκωσης, η UBS διατηρεί το βασικό σενάριο της αποτροπής ενός πλήρους πολέμου.

Η αγοραστική αποδοχή του χρυσού συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις πιθανές αλλαγές πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες προερχόμενες από τις εκλογές. Αξιολογείται ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 2.750 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και τα 2.900 δολάρια μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Πέρα από τον χρυσό, το πετρέλαιο αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τη διαφεύγουσα κρίση στη Μέση Ανατολή. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι τιμές του Brent θα φτάσουν τα 87 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 13 δολαρίων από τα σημερινά επίπεδα, αν και υπάρχουν και δυσμενείς προοπτικές. Όπως προειδοποιεί η UBS, τυχόν εμπόδια στις ιρανικές ροές μπορεί να διαταράξουν την αγορά και να προκύψουν νέες προκλήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίθεση του Ιράν μπορεί να είχε σκοπό να επιδείξει την αποφασιστικότητά του χωρίς να προκαλέσει πιο δυναμικά αντίποινα από το Ισραήλ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ αναμένεται να αντιδράσει σφοδρά. Η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ρευστή, και η πιθανότητα επιδείνωσης έχει αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να βάλει φωτιά σε έναν ευρύτερο πολεμικό κανονισμό στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr