Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα: Οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου και η ανάγκη ενότητας

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Κωνσταντίνος Χαζάκης, παρουσίασε τα δεδομένα γύρω από την ενδεχόμενη εκδήλωση εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, μιλώντας στην εκπομπή RUSH HOUR του καναλιού Ναυτεμπορική.

Αναφερόμενος στην απόφαση δέκα κρατών-μελών της Ε.Ε. να επιβληθούν επιπλέον δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο κ. Χαζάκης τόνισε ότι αυτή η απόφαση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Ε.Ε. που επιδιώκει να διασφαλίσει την ανοικτή αυτονομία στον εμπορικό τομέα. Επεσήμανε τη σημασία μείωσης της εξάρτησης από τις διεθνείς παραγωγικές και εμπορικές αλυσίδες και της ενίσχυσης της παραγωγής εντός της Ε.Ε.

Η στάση της Ε.Ε. έχει σκοπό να διατηρήσει το διεθνές εμπορικό της πλεονέκτημα έναντι ενός στρατηγικά αντίπαλου εταίρου, δηλαδή της Κίνας. Ωστόσο, σημείωσε την έλλειψη ενότητας στην Ε.Ε., η οποία δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις και θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Τα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν μετά την 31η Οκτωβρίου δεν θα έχουν τον αναμενόμενο αντίκτυπο, καθώς η Κίνα ήδη εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως η στροφή στην παραγωγή υβριδικών οχημάτων.

Ο κ. Χαζάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ε.Ε., εν μέσω αυτού του πολιτικού και εμπορικού κλίματος, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κανόνες και πρότυπα στο διεθνές εμπόριο. Έκανε μάλιστα λόγο για τις διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών, σημειώνοντας ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν διαφορετικές διαπραγματευτικές προσεγγίσεις με την Κίνα, γεγονός που αδυνατίζει τη θέση της Ε.Ε. στο σύνολό της.

Πηγή: naftemporiki.gr